Rokometna tekmovanja

Tekmovanja v moškem rokometu so med najbolj množičnimi športnimi dogodki. Mednarodna rokometna zveza že od leta 1938 gosti to prvenstvo za moške. Turnir je obvezen dogodek za ljubitelje rokometa po vsem svetu. Turnir poteka v številnih različnih mestih po vsem svetu in ga obišče več kot 60.000 gledalcev. Za več informacij o tekmovanju obiščite njihovo uradno spletno stran. Tukaj je nekaj dejstev in številk o tem športu.

Mednarodna rokometna zveza (IHF) je spremenila svoja pravila glede ženskih uniform in jim dovolila, da namesto bikini spodnjic nosijo kratke majice in majice brez rokavov. Ta ukrep je prišel po globalni lokalni kampanji proti objektivizaciji žensk in deklet. Norvežanka Talitha Stone je vodila globalno kampanjo in sprožila peticijo na change.org. Peticija je zbrala več kot 61.000 podpisov in pripeljala do sprememb pravil rokometnih tekmovanj.

Igra se med dvema ekipama s sedmimi igralci. Vsak polčas traja trideset minut in ima odmor. To je hiter in fizičen šport, pri katerem igralci ne nosijo zaščitne opreme. Čeprav morda ne morejo brcniti žoge z rokami, za premikanje žoge uporabljajo celotno telo. Vratar je edina oseba, ki lahko brca žogo. V svetovnem pokalu in olimpijskih igrah je rokometnih tekmovanj devet divizij.

Pravila rokometa so zelo preprosta. Na igrišču velikosti 40 x 20 metrov je gol na sredini vsake strani. Obstaja skoraj polkrožno območje, ki obdaja gol. Območje in pregib določata šest in devet metrov, črta prostih metov in sredinska črta pa pripadata obema polovicama. Cilj je okrogla površina, visoka dva in široka tri metre. Prav tako je pritrjen na tla ali steno.

Glavni razliki med ekipnimi rokometnimi tekmovanji in običajnimi rokometnimi tekmami sta število igralcev in velikost igrišča. Žoga, uporabljena v obeh igrah, ima premer 58-60 cm in tehta približno 425 gramov. Žoga, ki se uporablja pri ženskih rokometnih tekmovanjih, je manjša in igralke spodbujajo, da jo uporabljajo za trening. Žoga je pomemben del igre in z njo je treba ravnati previdno. Igra bo od vseh igralcev zahtevala veliko koncentracije, zato poskrbite, da boste dobro pripravljeni.

Obstajata dve glavni obliki ekipnega rokometa. Igra s sedmimi igralci se igra na prostem, različica z osmimi igralci pa v dvorani. Oba stila igre je mogoče igrati v zaprtih prostorih ali na prostem. Pri določitvi zmagovalca sta pomembni velikost in oblika rokometnega igrišča. Vsaka ekipa mora imeti vsaj dva igralca, zato poskrbite, da ne boste zamudili tekme. Na ta način lahko igralci izvedo več o športu in izboljšajo svoje sposobnosti.